Koldskål -smagen af dansk sommer.

Koldskål är egentligen en efterrätt, men kan också vara en lätt lunch eller ett mellanmål som slår de flesta. Det smakar vanilj och citron och är precis lagom surt och sött på en gång.

Man toppar med en näve krossade ”Kammerjunkere” (söta kardemummaskorpor) och helst en hel hög med färska jordgubbar. Koldskål är en sådan rätt som finns i oändligt många versioner beroende på vilken släkt eller del av landet man kommer i från. Men kernemælk är ett måste!

I Sverige bliver kærnemælk betragtet som et rent affaldsprodukt. Det er magert (mindre end 1% fedt), surt og ikke noget som nogen vil købe… Den sidste kærnemælk blev solgt i Norrland i begyndelsen af 2000-tallet. I Sverige går al kærnemælk istedet til bagerierne som klogt nok bruger den til bagning.

Kärnmjölk säljs inte längre i svenska butiker. Ingen vill köpa denna magra, sura mjölk som blir över när smör produceras. I Danmark drikker man den som den är som måltidsdryck eller anväder den i olika bakverk -eller förstås i Koldskål. Har man inte möjligheten att köpa Kærnemælk i Danmark för att laga koldskål kan man försöka sig med filmjölk som man förtunnar lite.

Koldskål med kammerjunkere og jordbær

3 pasteuriserede æggeblommer (eller blommer fra svenske æg)
150 gr. sukker
1/2 vaniljestang
1/2 halv liter kærnemælk
1/2 halv liter tykmælk eller ymer (typ filmjölk)
finrevet skal og saft fra en økologisk citron

Pisk (vispa) æggeblommer og sukker helt hvidt til sukkeret er opløst. Skrab kornene ud af vaniljestangen og pisk den ned i ægget. Tilsæt langsomt kærnemælk, tykmælk, citron-skal og -saft. Lad stå og trække (dra) i køleskabet 2-3 timer, og pisk den luftig og skummende før servering. Lad hver enkelt drysse kammerjunkere og jordbær på efter smag.

Man kan ju också köpa härligheten färdig på karton -men det är ju lite fusk…

I følge min mor fra Småland er Koldskåls svenske modsvarighed ”Fil med kanel och socker” Og det er precis så nemt som det lyder. Og en sand sommerspise. Fil, (ymer tynd som A38), drysset med sukker og kanel. Og så et stykke knækbrød med ost -så er det en hel lille frokost på en meget varm sommerdag. Me-en jeg synes nu nok at koldskål er lidt festligere. Og lidt mere dessert end frokost.

Samklig spis,

Theresia Swanholm

4 tankar på “Koldskål -smagen af dansk sommer.

  1. Pingback: Köpenhamnstips del 2. - SACREBLEU

  2. Mor, som är från Danmark, gör den på bara lättfil istället för att blanda kärnmjölk och filmjölk. Det har jag provat ett par gånger också med detta recept, med mycket gott resultat.

    Gilla

Lämna en kommentar