Mjuk pepparkaka med lingon och mörk sirap

En svensk juledelikatesse er ”mjuk pepparkaka”. Den skal være saftig og sød og kryddret og med små, bitte, syrlige indslag af tyttebær.

img_17751

Og har man ikke helt tålmodigheden – eller tiden – til at bage ægte lussekatte på lucia… Så anbefaler jeg denne som en helt igennem julet og lækker løsning den 13. december

Mjuk pepparkaka med lingon och mörk sirap

2 ägg
2 dl socker
1,5dl mörk sirap
0,5 dl yoghurt
0,5 dl mjölk eller kaffegrädde
0,5 dl lingonsylt
125 gr smält smör
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat (natron)
1 msk (spsk) kanel
1 msk mald kardemumma
0,5 tsk mal pomerans (kan uteslutas)
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald nejlika

img_17721Vispa ägg, sirap och socker till ett fluffigt skum. Blanda yoghurt, mjölk/grädde och lingonsylt med det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser noga. Rör försiktigt ihop äggskummet, med den ljumma vätskan och de torra ingredienserna. Grädda i 175 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Serveres med te, kaffe eller iskold mælk!

img_17771

Velbekomme!

/Theresia Swanholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s