En rigtig svensk klassiker!
Verdens nemmeste kage er simpelthen ikke nået til Danmark (endnu?). Her er en dejlig fyldig chokoladekage med et cremet indre – som er billig, hurtig og nem at lave.
Danskere jeg kender bliver oftes imponeret over denne brownie-lignende skabelse som passer ligeså godt en kold vinter aften med rygende varm kaffe og fldeskum – som en varm sommerdag med vaniljeis og friske bær.
Svenskar däremot älskar ju också sin kladdkaka och har hittat 1000-tals varianter. Med saffran, med godis, med bär, utan choklad, med extra choklad, med nøöter… (Jag tror ibland att jag är den enda som kan komma på att tänka tanken:
”Åh… Kladdkaka… IGEN!”
Min opskrift kommer fra en venindes mors arbejdskollega engang i starten af firserne. Men den virker stadig! Helt fortrinligt. Og det tar seriøst kun 5 minutter at røre den sammen.
Lav den nu! Og nogen i din nærhed vil blive lykkelig.
Kladdkaka
100 gram smør
3 dl. sukker
1 1/4 dl hvedemel
4 spsk. kakao
1 1/4 spsk vaniljesukker
2 æg
Grib en mellemstor gryde. Smelt 100 gram smør – mens du tager resten af ingredienserne frem. Når smøret er smeltet røre du resten med ned i gryden. Thats it.
Og så kommer øjeblikket, hvor du næsten fortryder projektet. Det mest tidskrævende og det kedeligste… Smør en flad kageform og drys med rasp (eller endnu bedre: mandelmel eller hasselnødder du blendet, eller kokosmel…)
Held dejen i formen og stop i ovnen i 30 minutter i 175 graders varme. Den skal IKKE være genembagt når du tager den ud. En lille smule flydende inden i… Den stivner mere når den bliver kold.
I disse juletider vil jeg næste gang drysse syltet ingefær over før den kommer ind i ovnen. (den søde slags – ikke den man bruger til sushi!)
Pynt kagen med flormelis. Eller frugt og bær. Eller flødeskum. Eller slik. Eller en creamcheese glasur og kunuste brunkager…