Tillbaka till ruta ett – eller verdens bedste mandelkage

Nogen gange stopper tilværelsen op og man er lige pludselig smidt tilbage til start. Oftest ender det med at være en god ting. Men det kan godt være lidt udmattende lige når det sker. Og så er det nogen gange at man bare skal fokusere på at bage en god kage, mens verden ligeså stille stabiliserer sig rundt omkring én.IMG_0500

Den här mandelkakan var ganska omständig att göra de första gångerna… Det tar sin lilla tid att smutta och mala 200 gram mandel. Men nu!? När man bara hugger en påse mandelmjöl på hyllan… Så är det utan tvekan en av de mest snabb-bakade kakorna i hela min reportiore. Den är saftig med lite citruston och med mycket mycket mandel smak – nästan som en mazarin.

IMG_0490

Kakan innehåller bara en halv dl. vetemjöl – och jag skulle tro att man kan utesluta det helt. Kanske drössa i motsvarande mängd mandelmjöl. Kanske håller den inte i hop precis lika bra. Men jag brukar ändå servera den med sked eller gaffel på en talrik. Så vill man prova att göra den glutenfri -så meddela mig gärna resultatet!

Den bedste mandelkage:

100 gram smør
200 gram mandel mel (eller smuttede kværnede mandler)
4 æg – økologiske!
2 1/2 dl strøsukker
1/2 dl hvedemel
revet skal af en halv økologisk citron

IMG_0493

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt luftigt och fluffigt till sammans med rivet citronskal. Smält smöret och låt det svalna (lite). Rör försiktigt ner mandelmjöl, smör och vetemjöl.. Häll smeten i en form smord med smör och strödd med mandelmjöl eller skorpmjöl (rasp). (Ca. 24 cm i diameter) Grädda ca 40 min. Pudra med florsocker när den svalnat.

IMG_0495

Vil man gøre noget særligt ud af det kan kagen serveres med friske bær, en lille salat af appelsin fileter og mynte. Eller prøv vanilje-og kanelkogte blommer til… Och flødeskum eller creme fraiche. Så er vi ude i en rigtig dessert. Men den er virkelig ganske dejlig helt som den er.

IMG_0498

/ Theresia Swanholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s