Thomas Pebbernødder

Absolut ÖVERALLT i Danmark i flera veckor innan jul bjuds man på pebbernødder. Överallt står skålar med pebbernødder. Ofta i ganska tråkig köpekvalitet -torra och smaklösa -eller rent av dammiga om skålen stått framme ett tag. De är inte någon jättekul bekantskap… Köpes i stora påsar för knappt en 10:a. Men bakar man dem själv är det en helt annan sak!

FullSizeRender-3

Denne opskrift har ligget ubrugt hen siden kollegietiden i nærmere 20 år, men nu var det pludselig på tide at bage pebbernødder, og så kom opskriften frem af gemmerne. Näste gang vil jeg dog udskifte en del af sukkeret med brun farin -for de bliver meget blegere i farven end dem man køber. Men MEGET bedre!

Roligt är också att de faktiskt innehåller peppar som man precis aaaaanar när man smakar dem. På ett bra sätt.

FullSizeRender kopia 2

Thomas Pebbernødder

1 tsk hjortetaksalt (hjorthorns salt)
2-3 tsk kanel (mindst!)
2-3 tsk kardemomme
1/2 tsk nellike (nejlika)
1/2 tsk ingefær (ingefära)
1/4 tsk hvid malet pepper
500 gram mel
220 gram smør
200 gram sukker
2 æg
skal af en økologisk citron

Blanda mjölet med kryddor och hjorthorns salt och citronskal. Rör rumsvarmt smör med socker, tillsätt äggen. Blanda till sist i mjöl blandningen och knåda (alt) i hop degen. rulla den till finger tjocka längder och rulla eller skär ut små nötter. Lika stora som hasselnötter. Lägg på bakplåtspapper och baka i 175 grader i 10-12 minuter. De ska precis få lite ”solbränna”. Du behöver inte använda all degen på en gång. Den håller sig fint i kylen (køleskabet) en vecka eller så.

God jul!

FullSizeRender-2

2 tankar på “Thomas Pebbernødder

  1. Hej! Tack för en intressant och läsvärd blogg. Har du något bra vintips till en riktigt dansk julanka med sockerbrynta potatis, god sås och rödkål. Vi har länge letat men funnit att danskar kan laga anka men är sämre på passande vin. Svenskar däremot är bättre på vin men vet inte vad man talar om när man nämner anka och sockerbrynta potatis. Julhälsning från en annan ”halvdansk”

    Gilla

    • Hej! Jättekul att du har hittat min blogg! Och vilken bra fråga. Danskarna kör ofta och gärna Amarone till sin julmiddag. Jeg har en gång varit på en Amarone-smakning där en italienare stod och förklarade att en Amarone ska drickas som en cognac. Efter maten i en fåtölj framför brasan… Men det bryr danskarna sig inte om. 🙂 Här är en länk till bra tips om vin till julmaten. http://gastromand.dk/aarets-julevin-2014/ Hoppas att det kan inspirera! Hemma hos os är det ofta ett franskt vin som vinner på julafton -men det är min pappa som har ansvar för vilket… Hör gärna av dig igen och berätta hur det gick. /Theresia

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s