Glödhoppor -en slags tunnbröd

Jag har provat att göra glödhoppor. Oj, vad gott det blev. Massor med mortlad fänkål gjorde susen. I receptet stod att de skulle ätas nygräddade. Men det funkade hur bra som helst att värma dem i brödrosten dagen efter. De blev lagom mjuka och lite knapriga i kanten och smöret smälte ljuvligt…

bild-2

Svenskerne er meget dygtigere end danskere til at krydre madbrød. Og ikke kun med sirup! 🙂 Anis, fennikel, kommen… Man kan sågar købe en færdig krydderiblandning der hedder ”brödkrydda”. Det kan anbefales!

glödhoppa i panna

Glödhoppor

5 dl filmjölk
1 1/2 dl brödsirap
2 tsk fänkålsfrön, lätt bortlade (fennikel)
6 dl vetemjöl
7 dl rågsikt
2 tsk bakpulver

Rågsikt er en blandning af mest hvedemel og en smule rugmel. Minder måske egentlig om sigtemel? Kan det passe? Og brödsirap er et smart salgstrik så at man skal have flere slags sirup stående i skabet. Den er mørk og måske nok mere maltet i smagen end ”almindelig” sirup. Mere om sødt brød kan du læse her.

Rör i hop alla ingredienser först sirap och filmjölk för sig och sedan bakpulvret med mjölet -snåla inte med fänkålen. Kavla ut tunna rundlar och stek dem några minuter på varje sida i en torr stekpanna. Gärna gjutjärn! Servera varma med äkta smör, så klart. Läs mer om vad jag tycker om smör här.

glödhoppa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s