Kanelbullar -eller rättare sagt blåbärsbullar

De flesta danskar som vet minsta lilla om svensk mat skulle utan tvekan nämna kanelbullar som något riktigt riktigt svenskt. Och inte utan orsak! För visst är det så att nästan alla husmödrar med respekt för sig själv har ett väl avprovat recept på kanelbullar?

Kanelbullar i danmark är ett nytt fenomen. Visst går det att få tag på, men det har kommit innom de sista 20 åren och är ofta en bulle så stor som entallrik och säljs i alla fall i Köpenhamn under namnet ”Onsdags snegl” Den klassiska ”kanelsneglen”  i Danmark är en platt, frasig, flagig sak gjord på wienerbrödsdeg… Och alldeles för fet för min smak.

En rigtig svensk kanelbolle er lavet på en hvede dej med gær. Den skal være blød og næsten svampet inden i, og knase af sukkerdrys når man bider i den.

Smagen af hjemmebagte kanelboller og saftevand bringer mig tilbage til min barndoms somre, hvor jeg afgudede de mødre der var de dygtigste til at bage kanelbollerne.

Men derfor kan man jo godt forny sig. De fleste konditorier i Sverige sælger ikke kun kanelbullar, men min personlige favorit kardemummabullar, vaniljbullar og en række endre smagskombinationer. For eksempel en Karlsbaderbulle, hvor fyldet så vidt jeg kan gennemskue mest er sukker og smør. Min egen nyeste version blev blåbærsboller:

Theresias blåbärsbullar:

50 gr jäst (gær)
150 gram smör (SMÖR -riktigt smör ochinte margarin)
5 dl mjölk
1/2 -1 tsk. salt
1 dl socker
2 tsk krossad kardemumma (krossa fröna i mortel -ger mycket mer smak än finmalet pulver)
14-15 dl. vetemjöl (ca. 875 gram)
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100-125 gram SMÖR (se kommentar ovan)
1 dl socker
1/2-1 liter blåbär

Ägg och pärlsocker till pynt.

Smält smör och blanda med mjölken till knappt 37 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan. Tillsätt socker, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med bakpulvret. tillsätt det sista mjölet i etaper så att degen inte blir för fast. Låt jäsa 45 minuter.

Rör rumsvarmt smör med sockret (Eller använd sedan en osthyvel och hyvla smöret direkt på degen och ströa på sockret) Kavla (med en kagerulle) ut degen till en yta minnst så stor som en långpanna (brædepande) Bred ut fyllningen och strö över blåbär.

Rulla i hop degen (på längden), skär ut till ca 40 skivor av rullen och placera varje i en bullform. Låt jäsa minnst 30 minuter under en ren bakduk (viskestykke). Pänsla med ägg och strö över pärlsocker. Baka i 225 grader ca. 8 minuter. Konsten är att de ska vara så bakta att de inte blir kletiga innuti -men de får INTE stå så länge i ugnen att de blir torra!

Sommarlycka!

Theresia Swanholm

PS: den som vil lave de klassiske kanelboller bytter bare blåbær ud mod 2 spsk kanel.

2 tankar på “Kanelbullar -eller rättare sagt blåbärsbullar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s