En glad ko

De här korna har vi passerat dagligen på vår semester. Kor som idislar (tygger drøv) i solen och traskar ner till sjön när det blir för varmt.

Det gør mig glad at mine børn lærer at det er det rette element for en ko. Tilgengæld gruer (gruvar) jeg for den dag, hvor jeg skal forklare for dem, hvordan de FLESTE køer i Danmark og Sverige lever deres liv. Før de bliver spist.

Efter att ha promenerat förbi de här korna hittade jag på ett närliggande ”coffeetable” en bok med Astrid Lindgren citat. Knappt hade jag tänkt tanken om hur sorgligt det är hur få kor som får leva ett lyckligt koliv förrens jag snublade över följande citat av Astrid Lindgren som går rakt i hjärtat på mig:

Jag ska säga dej att om det här landets alla kor och kalvar och grisar och höns, som har berövats sina ”mänskliga” rättigheter, kunde ta sej ut ur sina djurfabriker och lagårdar och ordna nån sorts djurens tribunal, förslagsvis här under björkarna, då skulle det från denna hage stiga en blodsjämmer ut över landet, en jämmer som spräckte fönsterrutorna på Slakteriförbundets lokaler och rentav trumhinnorna på hela svenska folket, så att de åtminstone började undra lite. Undra om det verkligen är rätt och anständigt att behandla djur så som det görs i detta egentligen så djurälskande land.

Astrids Klokbok, Eriksson & Lindgren, 1997

Hvor var Astrid bare en klog dame! Og hvor kan hun bare skrive så ”det går kalla kårar längs ryggraden”. Og hvor er det tragisk, at der ikke er sket mere i folks bevidsthed… Citatet er jo MINIMUM 15 år gammelt.

Hvorfor skal det være så svært for os konsumenter at købe kød fra dyr der har haft et værdigt liv? Der er ikke slagteri industrien der skal bebrejdes (anklagas). Det er køberne i ICA eller Brugsen der vælger det billigste kød -i stedet for det der er produceret på anstændig vis. (Og derfor også koster mere) Så længe der er kunder til det billige kød vil der også være dyr der lider.

Så det är med en klump i halsen jag svarar junior: ”Ja, den bor där. Ja så bor en ko…” och måste tillägga: ”En glad ko.”

Theresia Swanholm

1 tanke på “En glad ko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s