Gammaldags marängsviss -less is more!

Mer kompliserat behöver det inte vara! Enligt min mors ”Hemmets kokbok” tryckt 1965 innehåller en marängsviss tre ingredienser. maränger, vispgrädde och choklad -som kan bytas ut motfärsk eller konserverad frukt. Less is more…

En moderne svensk marängsviss kan indeholde meget mere og er højt elsket blandt både børn og voksne. Hovedingrediensen er naturligvis marengs. Men nu tildags toppes den som oftest med is, bananer, chokoladesovs, krymmel og flødeskum.

Men jeg må indrømme at jeg synes det er aller bedst med hjemmelavede marengs der er seje inden i, iskold flødeskum og et læs friske jordbær på toppen.

Lättare och enklare kan det knappast bli! Inte godare heller!

Vad är egentligen skilnaden på en sådan här gammeldags marängsviss och en pavlova? Lemoncurd? Namnet? Tiderna? Någon som vet?

Theresias lagom sega maränger

4 äggvitor
1 tsk citronsaft
3 dl strösocker
evt. krossade kardemumma frön eller en näve hackade mandlar eller hasselnötter.

Vispa äggvitorna med citronsaften tills de är så styva att skålen kan vändas upp och ner. Tillsätt sockret långsamt under vispning. Klicka ut marängerna på ett bakplåtspapper strött med lite vetemjöl. Baka i ugnen på 125 grader i 45 minuter. För torrare sprödare maränger: 90 grader i 90 minuter. Kolla seg-heten/spröd-heten genom att försiktigt lossa en maräng…

Gammaldags marängsviss

Dæk et smukt fad med marengs. Skyld og halver en litter jordbær (eller brug hindbær (hallon) + blåbær eller ferskner (pärsikor) + ribs (röda vinbär). Fyld fadet med flødeskum (vispad grädde) og til sidst de friske bær. Ta-daaa! Bedre bliver det ikke!

Glad sommar!

Theresia Swanholm

Annonser

One thought on “Gammaldags marängsviss -less is more!

  1. Ping: Hallon maränger -eller hindbær marengs | Øresunt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s