Theresias Melanzana alla parmigiano = auberginer, tomat, mozarella

Nu kommer en rätt som varken är dansk eller svensk. Snarare italiensk…kanske? Men den hör hemma på den här bloggen eftersom den kan gå in under kategorin vardagsmat. Och inte minst för att det är MIN variant på en italiensk klassiker!

Theresias variant på Melanzana alla parmigiano:

2-4 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk (mutti) krossad tomat
2 tsk. torkad oregano (eller passande mängd färsk)
2 tsk. torkad basilika (eller ännu hellre en kruka färska basilika blad om det finns till hands)
Lite sambal olek eller torkade chili flagor
salt och färsk malen peppar
1 msk (spiseske) balsamico
2 tsk rørsukker.

I stor aubergine
2 klumpar (påsar) mozarella

Skär auberginen i cm-tjocka skivor. Salta rikligt och lägg på en skärbräda lutad mot en kopp. (Så står skärbrädan snett och lite vätska rinner av. Det lär bidra till att den blir mindre vattnig och mindre bitter… Har jag brottom hoppar jag över det momentet)

Hacka, krossa eller pressa vitlöken i oljan tills den (nästan) börjar ta färg. Tillsätt tomat och sedan resten av ingredienserna.

Låt gärna såsen puttra en god stund så att alla smaker ”gifter sig med varandra” -minst 20 minuter -gärna en timme om du har annat att göra.

Smaka till såsen och justera sötma, syrlighet och sälta med balsamico, socker och salt.

Stek aubergine skivorna mjuka i olivolja medans såsen kokar.

Lägg såsen i en ugnsfast form, lägg aubergine skivorna över och sluta av med mozarella osten i skivor överst.

Låt stå i 200 grader eller lite mer i ca. 20 minuter. Osten ska bli ljusbrun och bublig. Ät med pasta, sallad, rött vin, eller som tillbehör till kött. (Falukorv -om vi ska hålla oss till det dansk-svenska temat) 🙂

Uhm!

Theresia Swanholm

Annonser

2 thoughts on “Theresias Melanzana alla parmigiano = auberginer, tomat, mozarella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s