Theresias sunde madpandekager

Små plättar med bacon, rivna morötter och groft mjöl.

Alla mina fina foton på dansk Koldskål gick inte att downloada från datorn. Det var bara att radera och sätta in ett nytt minneskort. Sköna teknik!

Så nu kommer det att handla om nyttiga plättar i stället!

Svenskerne har det fantastiske konsept ”plättar”. En pande man steger plättar i -altså et plättjärn -ser nogenlunde ud som en æbleskivepande der har været kørt over af en asfalt tromle. Der er typisk 7 små runde ”udskæringer” til at stege i. Plättar ligner lidt blinier af udseende. Så i virkeligheden er der bare tale om mini pandekager. Men meget sjovere at spise end store tallerkenrunde pandekager! En hver velassorteret ICA eller isenkræmmer i Sverige. Vil man blive en succes blandt kvarterets unger er det helt sikkert vejen frem!

 

I bland äter vi pannkakor till kvällsmat. Lagar man dem som jag, blir det faktiskt inte någon onyttig middag (förutom att det finns socker i lingonsylt. Jag har nämligen både grahamsmjöl och morötter i smeten. Och bacon eller skinkstrimlor för smakens skull.

I Sverige findes der desuden noget der hedder ”fläskpannkaka”. Man laver en pandekage dej. Så snitter man flæsk i små stykker, lægger i en brædepande på ca. 200 grader. Når fedtet er smæltet fra og flæsket begynder at blive knasende, hælder man pandekage dejen over (lad fedtet blive) og efter 20-30 minutter på 250 grader har man en giganisk stor pandekager som man skærer ud i portionsstykker og spiser med Lingonsylt eller ”rårörda lingon”

Här är mitt egna recept på nyttiga matplättar som är inspirerade av fläskpannkaka.

Theresias sunde madpandekager

1 dl. grahamsmjöl
1,5 dl. vetemjöl
1 tsk salt
3 + 3 dl mjölk
2 fint rivna morötter
4 ägg
1 msk. (spsk) smält smör eller olivolja
1-2 baket bacon eller liknande mängd skinka

Lägg bacon på bakplåtspapper. Stek i ugnen på 225 grader tills fettet runnit i från och det inte längre är ”rått”. Helt knaprigt blir det sen i pannan. Klipp det i småbitar.

Mendans baconet är i ugnen blandar du mjöl och salt. Vispa till en jämn smet (dej) med 3 dl. mjölk. Tillsätt resten av mjölken. Vispa i äggen ett efter ett. Tíllsätt fett och rivna morötter.

Strö lite bacon eller skinkstrimlor i varje ”plätthål” eller på an vanlig pannkakspanna. Fyll på med smet och grädda som vanligt.

Servera med rårörda lingon och komplettera gärna med råkost eller sallad.

God fornøjelse!

Theresia Swanholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s