Sødt eller salt? Frukost eller morgenmad?

”Morgenmad” är ju samma sak som vi svenskar kallar frukost. Frukost i Danmark betyder däremot lunch. Och för att göra förvirringen total påminner det vi äter till vår frukost faktiskt ganska mycket om det danskarna äter till sin frukost (altså deras lunch)

En svensker sætter gerne tænderne i både leverpostej, ”prickig korv”, skinke og sågar sild til morgenmad. Hvilket jo ligner ingredienserne i en bedre dansk frokost (dog uden øl og snaps!) 🙂 Forskellen er dog at det salte pålæg serveres på sødt brød. Sidst jeg bød en dansker på svensk ”rugbrød” blev kommentaren: ”De behøver jo ikke spise wienerbrød – det her er jo ligeså sødt.” Her er min opskrift på svensk sødt brød.

En svensk sätter ju gladeligen i sig både leverpastej, prickig korv eller till och med sill till frukost. För en dansk är det lika ”drastiskt” som att äta kött, sås och potatis när man just vaknat. En dansk väljer också osötat bröd. Däremot är pålägget på morgonen sällan av ”salt slag” utan är mer av det söta slaget. Man äter ost, honung, marmelad eller choklad-pålägg. (både nutella varianten og tunna, tunna hårda skivor av choklad finns) Och är det en särskilt festlig frukost som kanske en födelsedag är det inte ovanligt att det finns både wienerbrød och kanske en gammeldansk… Så här ser det ut i disken hos ett svenskt bageri kl. 08.30: En svensker pynter sin ostemad med agurk eller tomat. En svensker spiser IKKE wienerbrød til morgenmad. Det ville betragtes som at  gå i krig med en flødeskumskage (gräddbakelse) til morgenkaffen. Wienerbrød hører til ”fika” – altså en kop formiddagskaffe eller eftermiddagskaffe. Jeg boede en gang på et svensk kollegie. Overfor lå en bager. Den åbnede kl. 13.00 om søndagen…(!) Så kunne man jo købe frisk wienerbrød til eftermiddagskaffen…

Ett danskt bageri har rusning mellan 07.00 och 10.00 (Jag vet, för jag – liksom säkert 80% av danska kvinnor i min generation – har en karriär som ”bagerjomfru” bakom sig. det vill säga att man jobbat söndagar och lördagar med att sälja wienerbröd, rundstykker och färkt bröd) Det är inte många wienerbröd som säljs efter 10! Och en dansk häpnar som hör talas om ett bageri som inte öppnar förrens efter lunch på en söndag. Där det bor många ungdommar som är ute och festar fram till småtimmarna är det ofta vanligt att man knackar på bakdörren till bageriet redan vid halv 6-tiden. Där köper man med sig brännvarma tebirkes eller chokoladeboller att sätta i sig innan man lägger sig.  Theresia Swanholm

Annonser

One thought on “Sødt eller salt? Frukost eller morgenmad?

  1. Ping: Glödhoppor -en slags tunnbröd | Øresunt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s