Sommarklassiker -smørstegt fisk

– Bra val! De är så färska så de glider ur händerna på mig, sa tjejen i fiskdisken. Rödspättor. Hela. Fast flådda på båda sidor. Det läskiga vita magskinnet också borta. Perfekt.

Nöjd och belåten med min ”fångst” skyndar jag hem och tar fram den stora gjutjärnspannan. Min far är uppvuxen på en ö i södra Danmark och där vet man hur man ska steka färsk fisk.

– Kom i håg att skrapa ut blodet och de sista resterna i hålrummet i fisken. Sagt och gjort. Med en knivspets och fingertopparna skrapas de helt rena innuti. Därefter duppas de lätt i vetemjöl (rågsikt eller grahamsmjöl) saltas och peppras. Smör smälts i pannan och får brusa av. SNÅLA inte med smöret. Minnst 50 gr. pr. panna med fisk.

Stek dem 5-6 minuter på mellanhög värma. Vänd de bara en gång -annars faller de sönder.

I kväll åt vi vår fisk med skånska primörer. Lätkokt blomkål och små rödbetor vända i olivolja, balsamico och flingsalt. Och nypotatis förståss. Strö hackad persilja över rätten och om du har nerver till det -smält ytterligare smör (evt. hälften vatten, hälften smör och vispa skummigt) och ringla över talriken.

Nogen gange er rødspætterne fyldt af rogn (rom). Her til aften var der kun nogle megt tynde ”poser” til rogn som jeg kasserede. Men når de er fyldt med rogn, faste og lyserøde, så skal de forsigtigt pilles ud og steges i smør ved siden af sin ”mor”. Og så er de ”Det bedste af det hele”.

Og aftenens dessert?
Jordbær selvfølgelig. På billedet ser i det mest spektakulære…

Så blev det alligevel sommer!

/Theresia Swanholm

4 tankar på “Sommarklassiker -smørstegt fisk

  1. Din far har sandsynligvis stegt rødspætterne uden at de var flåede først 🙂 Rødspætter har så fint skind at der ingen grund er til at flå dem.

    Gilla

    • Tak for din kommentar. Skrubber har måske grovere skind? Min far (og farmor) er nemlig så ”pernittne” at det vist nok var lidt ”kendt” i byen at fiskehandlern blev sat til at flå fisken på begge sider når min farmor var på indkøb…(Og det er ikke mere end tre år siden min far brugte det meste af en eftermiddag på Ærø + alt værktøj fra knibtang til karklud for at flå de stakkler på maven. (Men måske var det skrubber?) Men vi er vist lidt sarte! 🙂 Men NØJ hvor smagte de godt, min farmosrs fisk – og dem vi stegte på Ærø. Og du har jo helt ret i at det ikke behøves!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s