Röra på varmrökt lax med senaps-kaffe sås

I Sverige er det lidt mere almindeligt med varmrøget laks end i Danmark. Det er en ren delikatesse når man køber den friskrøget fra et røgeri. (Så skal den bare serveres som den er. Med nye kartofler, dild og creme fraiche (eller gräddfil) blandet med lidt hacket rødløg, en lille dåse rød kaviar og mere frisk dild. Så har du en gourmetmiddag på bordet på no time!

Den vakuumpakkede varmrøgede laks man kan finde i supermarkedet kan bruges til denne fantastiske ret som fungerer både som en forret, en let frokost (tilføjet salat) eller som små snacks før en middag. Desuden er den nem at lave og kan forberedes i god tid før gæsterne kommer.

Laxröra med senapssås (20 bitar eller förrätt till 4 pers.)

100 gr. varmrökt lax
1 scharlottenlök
1 dl. creme fraiche
svartpeppar och kanske salt
dill till pynt
groft/mörkt knäckebröd. Tunnt!

Sås:
1 tsk. bruna senapsfrön
1 msk.(spsk) söt senap
1 msk dijon senap
1 tsk honung
1 tsk. vitvins vinäger
1 tsk starkt kallt kaffe (espresso)

Röran: blanda och ställ kallt.
Såsen: Koka upp fröna i 2 minuter. Häll av vattnet och blanda med resten. Lägg upp klickar av röran på knäckebröd starx innan servering. Ringla över såsen och pynta med en dillkvist.

(Kan man købe sød sennep i Danmark..? Husker det ikke. Ellers erstat den søde sennep med lige dele almindelig sennep og honning)

God fornøjelse!

Theresia Swanholm

Annonser

One thought on “Röra på varmrökt lax med senaps-kaffe sås

  1. Ping: Kräftskiva for begyndere | Øresunt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s