Lagad mat eller rugbrød?

 I Danmark äter man som bekant mycket rugbrød. Altså osötat fullkorns rågbröd i tunna skivor som man lägger mer eller mindre avancerat pålägg på. Något som inte alla svenskar vet är att man i Danmark anser att detta är det nyttigaste, mest grundläggande och mest oumbärliga i hela livsmedelskonsumtionen. Röntga ett transportband på Kastrup med resväskor på väg söderut. Rugbrød finns nog i minst hälften!

Man blir helt enkelt inte stor och stark om man inte äter rugbrød. Stackars den mamma som får ett barn som strular med rugbrøds intaget. Hur ska det någonsin kunna bli nått av denna lilla stackare. Äter han eller hon inte sitt dagliga rugbrød får hen ju dåliga tänder, växer inte, får dålig matsmältning, blir liten, klen och glåmig…

Det er sjovt nok samme onde skæbne rammer det svenske barn der ikke indtager ”lagad mat”. Det betyder i al sin enkelthed at, der er tale om tilberedt mad. Eller hvad man i Danmark ville kalde varm mad. I Sverige er man altså af den overbevisning at varm mad er sund mad. Att bara äta ”mackor” altså madder -det er det rene junkfood. I Svergie er der tradition for at man spiser varm mad til frokost. Skolerne serverer det gratis og de fleste arbejdspladser holder en hel times frokost så at alle kan nå ud og få sig en portion lagad mat. Uden mindst et måltid lagad mat om dagen ville den svenske befolkning sygne hen.

Eftersom jag dagligen stöter på både svenskar och danskar kan jag ju konstatera att inget av folken verkar varken klenare, sjukare, eller mer felnärda (fejlernærede) än de andra. Så denna dyrkan av antingen rugbrød eller lagad mat måste härstamma från en tid då det viktiga och väsentliga var att få en fiberrik, nyttig föda med gott om kolhydrater. Jag tycker att man i dag, i bägge länder, borde koncentrera sig om att se till att ge sina barn en kost som är befriad från e-nummer, lokalt producerad och gärna ekologisk. Sen kan det ju kvitta om man brer det på bröd eller slevar upp det ur en gryta.

Men jeg er glad for at forskellen er der. Det bidrager jo til at maden ser annerledes ud i et svensk hjem i forhold til et dansk. Det er jo det der gør at vi kan tale om svensk og dansk madkultur. Og det er jo selve omdrejningspunktet for denne blogg, Øresunt.

För den svensk som vill prova på att själv baka ett riktigt danskt rågbröd rekommenderar jag att läsa här:

http://politiken.dk/mad/tjekmadguide/tjekguidemad/ECE1074744/opskrifter-bag-selv-rugbroedet/

Og så kan man jo prøve at bage et hurtigt sødt svensk groft brød.

Skulle ni behöva hjälp med översättning eller har ni andra frågor så hör av er.

Theresia Swanholm

PS. Tak til martin på Rigeligtsmør.dk for lån af rugbrødsbillede.

12 tankar på “Lagad mat eller rugbrød?

 1. Det er nu rigtigt at alle danskere har en overtro på det nyttige i at spise rugbrød. Dengang jeg var 12 år, nogle få år efter 2.verdenskrig, var jeg på en skolerejse til Holland. Jeg tror ikke der var så meget man kunne sige om os, hvor vi udmærkede os; men vores søde Hollandske værter ville gerne sige noget positivt og sagde at det var meget fine hvide tænder vi alle havde. Derefter holdt vores lærer et langt foredrag om at det helt enkelt var fordi vi altid spiste rugbrød hver dag. (Ikke et ord om de begrænsninger der havde været i Danmark med hensyn til udbud af slik og søde sager)Så det gjorde stort indtryk på Hollænderne og åbnede for export af dansk rugbrød til den by , hvor vi var, Gouda i Holland.

  Gilla

 2. Jag älskar danskt rågbröd, men har ännu inte kommit mig för att pröva att baka själv. Barnen älskar också denna typ av bröd, praktiskt nog. Måste få fingrarna ur, så snart jag har en fungerande ugn igen!

  Gilla

 3. Åh, jag gillar verkligen danskt rågbröd, så himla gott! Har aldrig provat att baka själv, men får försöka ändra på den saken. Tack för receptlänk!

  Gilla

 4. Jeg har ofte undret mig over at broed her i Sverige er saa soedt. Hvorfor kommer de sirup i al deres broed? Vi laeser altid ingredienserne naar vi skal koebe broed for man bliver hurtigt overrasket naar man tager en bid og det saa er soedt som en kage og man havde lyst til lidt salt. Jeg har lagt maerke til at der faktisk staar ‘osaltat’ paa noget af koebebroedet, saa det kigger jeg ogsaa ofte efter.
  Jeg synes desvaerre at det er lidt for besvaerligt at have en surdej koerende herhjemme, men en gang imellem laver jeg et rugbroed fra Kungsornens broeblanding ‘Dansk Raagbrod’ som man kan koebe i Willy:s og Coop det smager ogsaa laekkert.

  Ellers en fin blog du har her – den vil jeg holde oeje med. :o)

  Gilla

  • Svenskerne synes på en eller anden måde at det alligevel kan bruges som ”salt” føde. De kommer jo glade leverpostej og agurk, eller salami og tomat på den sødeste ”limpa”. Så vil man være sikker er det som du skriver en god ide at se efter ”osötat” på pakken…

   Gilla

 5. Ni vet väl att man kan köpa Shake and Bake rugbröd på IKEA?

  Det er efter min mening en god erstatning når man ikke helt orker at bage surdejsrugbröd, eller bare har trang efter et hurtigt nybagt rugbröd….

  Gilla

 6. Super skägt at finde en dansk/svensk madblogger som jeg selv, tror ikke der er så mange med fokus på begge lande, men super dejlig inspirtion . vi er jo to lande tät på hinanden og man burde tänke at vi er meget ens, men det er vi jo faktisk ikke når man tänker på vores madvaner .

  Gläder mig til at fölge mere med, du har ihvertfald fået dig en tro läser her! 🙂
  Med venlig hilsen
  Dansken /// http://www.danskisverige.wordpress.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s